Η κυρά Σαρακοστή
Την κυρά Σαρακοστή
που’ ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να ρθει η Πασχαλιά.
Η ΣΥΝΤΑΓΗ
ΥΛΙΚΑ:
- Μισό κιλό αλεύρι
- Μισό φλιτζάνι νερό
- Μια κουταλιά σούπας αλάτι
- Έναν πλάστη
- Ένα μεγάλο ταψί
- Λίγο λάδι να αλείψουμε το ταψί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
1. Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι.
2. Στη μέση κάνουμε μια μικρή λακκουβίτσα κι εκεί αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό. Προσοχή, δε βάζουμε το νερό όλο μαζί! Ταυτοχρόνως ζυμώνουμε. Θα βάλουμε μόνο όσο νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
3. Ζυμώνουμε, ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ομοιόμορφη.
4. Απλώνουμε το ζυμάρι με τη βοήθεια του πλάστη και σχηματίζουμε την κυρα-Σαρακοστή.
5. Μ' ένα μαχαίρι χαράζουμε τα μάτια, τη μύτη και κόβουμε τα ποδαράκια. Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι για να την κρεμάσουμε στο τέλος. Να θυμάστε: η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται! Όσο για τα ποδαράκια της, προσοχή! Να είναι επτά! Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.
6. Παίρνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι. Τοποθετούμε μέσα τη «Σαρακοστή».
7. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους διακόσιους βαθμούς και ψήνουμε την κυρα-Σαρακοστή μας για σαράντα με εξήντα λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί και να σκληρύνει.
Όταν κρυώσει, τη βγάζουμε προσεκτικά και την κρεμάμε στην κουζίνα.
Να θυμάστε:
- Η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται!
- Όσο για τα ποδαράκια της, προσοχή! Να είναι επτά! Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.
ή
Από το οποίο κόβουμε επτά κομματάκια, τα οποία θα πλάσουμε σε ποδαράκια. Προσοχή! Να είναι επτά! Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.
Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε στην μεση οριζόντια την ποδιά της κυρα Σαρακοστής έτσι ώστε να βάλουμε ανάμεσα τα ποδαράκια.
Με λίγο ακόμη ζυμάρι φτιάχνουμε την μαντήλα της και την προσθέτουμε πάνω στο σημείο του κεφαλιού.
Το ίδιο και για τα χέρια της τα οποία πρέπει να είναι σταυρωμένα λόγω της συνεχούς προσευχής της.
Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι για να την κρεμάσουμε στο τέλος. Να θυμάστε: η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται!
Με 4 καρφάκια γαρύφαλλου σχηματίζουμε τον σταυρό.
Παίρνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι. Τοποθετούμε μέσα τη «Σαρακοστή».
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους διακόσιους βαθμούς και ψήνουμε την κυρα-Σαρακοστή μας για σαράντα με εξήντα λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί και να σκληρύνει. Είναι πολύ πιθανό σε κάποια σημεία το ζυμαρι να φουσκώσει. Δεν πειράζει, ίσα ίσα είναι πιο όμορφο το αποτέλεσμα.
Την βγαζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά
Αν θέλουμε την χρωματίζουμε προσεκτικά με τέμπερες ή ακουαρέλες είτε παραδοσιακά όπως στην παρακάτω φωτογραφία είτε χρησιμοποιώντας την αστείρευτη φαντασία μας.
Πηγές: www.kentimenagovakia.gr
http://www.thalein.gr
http://iliog3.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου