ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ε10 :Ανεξήγητα φαινόμενα Πέτρινοι γίγαντες

Μεγαλιθικά μνημεία


Πρόκειται για κατηγορία μνημείων που υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, χρονολογούνται σε διάφορες εποχές και κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η χρήση στην κατασκευή τους λίθων τεράστιου μεγέθους. Τα κύρια σημεία εμφάνισής τους είναι n δυτική Ευρώπη, n Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού ωκεανού.

O πιο διαδεδομένος τύπος μεγαλιθικών μνημείων είναι το ντόλμεν, ένα δωμάτιο που χρησίμευε ως ομαδικός τάφος και ήταν κατασκευασμένο από μεγάλους λίθους στερεωμένους κάθετα στο έδαφος και σκεπασμένους από μια μεγάλη οριζόντια λίθινη πλάκα εμφανίζεται σε διάφορες ποικιλίες, πολ­λές από τις οποίες είναι αρκετά σύνθετες και επιβλητικές (π.χ. υπάρχουν ντόλμεν με διάδρομο και καλυμμένες στοές). Εκτός από τα ντόλμεν, άλλα χα­ρακτηριστικά μεγαλιθικά μνημεία είναι τα μενίρ, μονόλιθοι τοποθετημένοι όρθιοι (το μοναδικό μενίρ μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχει βρεθεί κοντά στη Λάρισα, στη Θέση Σουφλί-Μαγούλα), τα κρόμλεχ, μεγάλιθοι που σχηματίζουν κύκλο και βρίσκονται κυρίως στη Βρετάνη (Καρνάκ) και στην Αγγλία (Στόουνχεντζ), και τα αλινιεμάν, που είναι μενίρ τοποθετημένα σε σειρές περισσό­τερο ή λιγότερο κανονικές.

Τα μεγαλιθικά μνημεία υπήρξαν κοινό φαινόμενο διαφόρων πολιτισμών, με πιο διάσημο εκείνο του Στόουνχεντζ στην Αγγλία και τις περίφημες γιγά­ντιες κεφαλές στο Νησί του Πάσχα (στο νοτιοανατολικό Ειρηνικό ωκεανό), τα γνωστά ως μοάι, μονολιθικές προτομές φτιαγμένες από κατεργασμένο ηφαιστειακό πέτρωμα.

H ακριβής χρησιμότητα πολλών από τα μεγαλιθικά μνημεία παραμένει άγνωστη. O μεγαλιθικός κύκλος του Στόουνχεντζ, για παράδειγμα, Θεωρεί­ται χώρος που σχετίζεται με ταφικές και άλλου είδους ιερές τελετές (χώρος λατρείας), ενώ έχει επίσης υποστηριχθεί ότι αποτελεί κάποιας μορφής αστεροσκοπείο.



Picture
Τρισδιάστατη περιήγηση στο Stonehenge. Χρησιμοποίησε τα βελάκια του πληκτρολογίου για να μετακινηθείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στον Δάσκαλο



Του Κωστή Παλαμά
Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ότι σ' απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ' αρνηθείς!
Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
Χτισ' το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!
Κι αν λίγη δύναμη μεσ' το κορμί σου μένει,
Μην κουρασθείς.
Είν' η ψυχή σου ατσαλωμένη.
Θεμέλια βάλε τώρα πιο βαθειά,
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθειά.
Τι κι' αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν 'Ατλαντας στην πλάτη,
Υπομονή!
Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top