ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

H ιστορία των κινεζικών χαρταετών / History of Chinese Kites




Με Σεβασμό στην Weifang, την πρωτεύουσα του Χαρταετού
 
   Η WeiFang είναι μια σύγχρονη πόλη με πολλές παραδόσεις. Η πόλη έχει περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους και βρίσκεται στην Shandong, την ανατολικότερη επαρχία της Κίνας. Η WeiFang είναι γνωστή από την αρχαιότητα,  έχει μια πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της πάνω από 1000 χρόνια. Οι χαρταετοί από  τη Γουεϊφάνγκ είναι από τους καλύτερους στην Κίνα.    Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, περίπου 2300 χρόνια πριν, ο πρώτος χαρταετός είχε αναπτυχθεί στην επαρχία του Σαντόνγκ. Η μακρά λογοτεχνική παράδοση της Κίνας, μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε πιο λεπτομερείς πληροφορίες.

Qing-Holzschnitt



Sprintime ποίημα του Guo Lin (Qing Dynasty)
Όταν η γιορτή του κρύου ξεκινά στο τρίτο φεγγάρι, 
τα αγόρια θα περιφέρονται στις όχθες του ποταμού BaiLang και θα πετούν χαρταετούς
τα κορίτσια θα τραγουδούν και θα λικνίζονται  στον αέρα.
Την άνοιξη το γρασίδι είναι ήδη καταπράσινο
και πολλά χελιδόνια επιστρέφουν!




  Οι πρώτες περιγραφές της κατασκευής των χαρταετών αναφέρουν ότι γίνονται με πλαίσιο/σκελετό s από μπαμπού που καλύπτεται από χαρτί και μετάξι, προέρχονται από τη δυναστεία των Τανγκ. Στο βιβλίο του χαρταετοί, ο Yang Cai γράφει όχι μόνο για το κλασικό Ξύλινα-Μαύρο-Χαρταετό, αλλά και για πολλά άλλα είδη, γνωστά  μέχρι σήμερα. Ειδικά ο ερωδιός, ένα πουλί αετός με τα φτερά και τα πόδια που κινούνται σαν αληθινά, δίνει μια ρεαλιστική άποψη της πτήσης. Οι σημερινοί χαρταετοί μερικές φορές είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με αυτά τα ιστορικά πρότυπα. Απλά ρίξτε μια ματιά στο Hunting Eagle Kite με τα ρεαλιστικά τα νύχια του, το τρισδιάστατο ράμφος και με την κλίση της κεφαλής. Κατά την προσγείωση αυτός ο χαρταετός, δίνει μια ρεαλιστική εικόνα ενός αετού.


  Η πόλη της WeiFang ήταν το κύριο κέντρο της κατασκευής χαρταετού από τις δυναστείες Ming και Qing. Από το 1984 η πόλη φιλοξενεί το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ χαρταετού πάνω στη γη . Πραγματοποιείται συνήθως στη μέση της άνοιξης στο τέλος του Απριλίου. Το 1988 η WeiFang είχε κηρυχθεί η πρωτεύουσα του χαρταετού. Με την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Kite (WKF) ένα χρόνο αργότερα. Με έδρα την

Παγκόσμια Ομοσπονδία Kite, τη μακρά ιστορία του χαρταετού και το μεγαλύτερο φεστιβάλ χαρταετού στη γη, η πόλη του WeiFang είναι η νόμιμη παγκόσμια πρωτεύουσα του χαρταετού. Η καθαρή και ζωντανή ιστορία, η φυσική ομορφιά και η ποικιλία των manyfold χαρταετών απεικονίζονται στο μοναδικό Μουσείο Χαρταετού της WeiFang. Βλέποντας από μακριά την οροφή του, αυτό το εξαιρετικό μουσείο μοιάζει με σαρανταποδαρούσα. Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τους θησαυρούς των 2300 ετών της ιστορίας του χαρταετού.
WeiFang Drachen-Μουσείο: mit einem Klick zur Webseite
Το Διεθνές Kite Μουσείο στη Weifang, Shandong, Κίνα


Οι Αετοί της WeiFang έχουν σημαντικά χαρακτηριστικά της τέχνης και της βιοτεχνίας. Οι κινήσεις και οι μορφές στους χαρταετούς είναι μοναδικές, εξαιρετικές και πολλαπλές. Θα βρείτε όλα τα ζώα, όπως όλα τα είδη των πουλιών, χελώνες, έντομα όπως οι πεταλούδες και πυγολαμπίδες, βατράχια, ψάρια και άλλα είδη της θαλάσσιας ζωής, αλλά και θέματα των τοπικών μύθων που σχετίζονται με την κινεζική μυθολογία, την παράδοση τη θρησκεία, τα παραμύθια και  τους θρύλους. Τα θέματα αντικατοπτρίζονται όχι μόνο στο χρώμα και τη διακόσμηση, αλλά και στη μορφή και τη διάσταση του χαρταετού και

μπορεί να διαφοροποιούνται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες :
 
1. σαρανταποδαρούσα - ή Kites Skolopender (προέρχεται από την αρχαία ελληνική σαρανταποδαρούσα)
2. Hard Φτερωτός Kites
3. Soft Φτερωτός Kites ή
4. Flat Kites .

  Ο πιο χαρακτηριστικός χαρταετός  για τη WeiFang είναι η "κυρία"  σαρανταποδαρούσα με κεφάλι Δράκου σε πολλές παραλλαγές. Το καλλιτεχνικό ύφος της ζωγραφικής, ο χρωματισμός και η διάταξη είχε επηρεαστεί από τα κλασικά έργα ζωγραφικής του Yangjiabu, τεχνίτη στα περίχωρα της WeiFang. Τα μοναδικά έργα ζωγραφικής και σχέδια δίνουν σε αυτούς τους χαρταετούς μια πολύ ζωντανή εμφάνιση. Ειδικά στους χαρταετούς που αναπαριστούν ζώα, όπως πουλιά, θα δώσει μια μοναδική ρεαλιστική εν πτήσει άποψη. Από γενιές, οι χαρταετοί από τη WeiFang είναι διάσημοι στην Κίνα και στο εξωτερικό. Εξάγονται σε όλες τις ηπείρους. Θα βρείτε πολλά ωραία παραδείγματα των κινεζικών χαρταετών στην ιστοσελίδα μας.
 

πηγή: http://www.chinakites.org/

http://sykees8.blogspot.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στον Δάσκαλο



Του Κωστή Παλαμά
Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ότι σ' απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ' αρνηθείς!
Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
Χτισ' το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!
Κι αν λίγη δύναμη μεσ' το κορμί σου μένει,
Μην κουρασθείς.
Είν' η ψυχή σου ατσαλωμένη.
Θεμέλια βάλε τώρα πιο βαθειά,
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθειά.
Τι κι' αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν 'Ατλαντας στην πλάτη,
Υπομονή!
Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top