Κάθε φορά που πλησιάζουν οι Απόκριες,
έρχονται στο νου, μοναδικές, αξέχαστες εικόνες από τα παλιά...
Το άρωμα της φρεσκοψημένης λαγάνας,
που συνοδεύεται από ελίτσες,
χαλβά και τουρσί με λαχανικά,
έρχεται να ξετρελάνει την όσφρησή μας!...
Λαγάνα με τα χεράκια μας! Τι πιο ωραίο;
Υλικά:- 2 φλιζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι αλεύρι κίτρινο
- 4 κουταλιές σούπας λάδι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
- σουσάμι για το πασπάλισμα
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι... ανοίγουμε λακούβα στη μέση, ρίχνουμε το λάδι, τη μαγιά τη ζάχαρη και το αλάτι γύρω γύρω (να μην ενωθεί ακόμη με την μαγιά, γιατί επηρεάζει το φούσκωμα της ζύμης). Ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις να ενωθούν τα υλικά. Ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι το αλεύρι ρίχνουμε λίγο λίγο και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάτο της λεκάνης και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος, ή στην κουζίνα μας στους 50 βαθμούς πάντα σκεπασμένη. Σε μισή ώρα με 45 λεπτά είναι έτοιμη.
Αφού φουσκώσει λοιπόν, λαδώνουμε το ταψί μας, πασπαλίζουμε με αλεύρι και τοποθετούμε την φουσκωμένη ζύμη στο ταψί της κουζίνας διαγώνια (για να μπορέσουμε να της δώσουμε το σχήμα της λαγάνας και να απλώσει καλά).
http://tetradiosyntagon.blogspot.gr/
http://iliog3.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου