ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Λαγάνα παραδοσιακή!


Κάθε φορά που πλησιάζουν οι Απόκριες, 
έρχονται στο νου, μοναδικές, αξέχαστες εικόνες από τα παλιά...


λαγάνα-αναγνωστικό παλιό-χαρταετός-τετράδιο συνταγών


λαγάνα-αναγνωστικό παλιό-χαρταετός-τετράδιο συνταγών
Το άρωμα της φρεσκοψημένης λαγάνας,  που συνοδεύεται από ελίτσες, 

χαλβά και τουρσί με λαχανικά, 

έρχεται να ξετρελάνει την όσφρησή μας!...

Λαγάνα με τα χεράκια μας! Τι πιο ωραίο;
λαγάνα-παραδοσιακή λαγάνα-σπιτική λαγάνα-τετράδιο συνταγών-lagana
Υλικά:
  • 2 φλιζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι κίτρινο
  • 4 κουταλιές σούπας λάδι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι... ανοίγουμε λακούβα στη μέση, ρίχνουμε το λάδι, τη μαγιά τη ζάχαρη και το αλάτι γύρω γύρω (να μην ενωθεί ακόμη με την μαγιά, γιατί επηρεάζει το φούσκωμα της ζύμης). Ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις να ενωθούν τα υλικά. Ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι το αλεύρι ρίχνουμε λίγο λίγο και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάτο της λεκάνης και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος, ή στην κουζίνα μας στους 50 βαθμούς πάντα σκεπασμένη. Σε μισή ώρα με 45 λεπτά είναι έτοιμη.
 Αφού φουσκώσει λοιπόν, λαδώνουμε το ταψί μας, πασπαλίζουμε με αλεύρι  και τοποθετούμε την φουσκωμένη ζύμη στο ταψί της κουζίνας διαγώνια (για να μπορέσουμε να της δώσουμε το σχήμα της λαγάνας και να απλώσει καλά).

λαγάνα-παραδοσιακή λαγάνα-σπιτική λαγάνα-τετράδιο συνταγών-lagana
Ραντίζουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της λαγάνας και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Το πατάμε λίγο με τα χέρια μας για να κολλήσει το σουσάμι. Σκεπάζουμε ξανά την ζύμη μας και την βάζουμε για 10 λεπτά στον φούρνο στους 50 βαθμούς να φουσκώσει για λίγο, (είναι σημαντικό να την αφήσουμε για λίγο, όχι να φουσκώσει πολύ). Όταν δούμε ότι  φούσκωσε λίγο, την πατάμε με τα δάχτυλά μας και κάνουμε βαθουλώματα. Την ψήνουμε στον αέρα στους 170 βαθμούς περίπου ανάλογα την κουζίνα μας, για περίπου μισή ώρα ώσπου να ροδοκοκκινήσει.
 
 Καλή επιτυχία!!!
λαγάνα-παραδοσιακή λαγάνα-σπιτική λαγάνα-τετράδιο συνταγών-lagana


λαγάνα-παραδοσιακή λαγάνα-σπιτική λαγάνα-τετράδιο συνταγών-lagana


λαγάνα-παραδοσιακή λαγάνα-σπιτική λαγάνα-τετράδιο συνταγών-lagana
http://logiaapla.blogspot.gr/
http://tetradiosyntagon.blogspot.gr/
http://iliog3.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στον Δάσκαλο



Του Κωστή Παλαμά
Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ότι σ' απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ' αρνηθείς!
Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
Χτισ' το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!
Κι αν λίγη δύναμη μεσ' το κορμί σου μένει,
Μην κουρασθείς.
Είν' η ψυχή σου ατσαλωμένη.
Θεμέλια βάλε τώρα πιο βαθειά,
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθειά.
Τι κι' αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν 'Ατλαντας στην πλάτη,
Υπομονή!
Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top