ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΥΡΕΤΟΣ!!!

Ποια είναι η πιο συχνή αιτία που σας κρατάει στο κρεβάτι για μια ολόκληρη μέρα ή ακόμη και περισσότερο;  
Ο πυρετός!


Έχετε σκεφτεί ποτέ τι ακριβώς είναι ο πυρετός; Τι συμβαίνει στο σώμα μας ώστε να αρχίσει να "ψήνεται";

Ο πυρετός στην πραγματικότητα δεν προκαλείται από κάποιο εξωτερικό παράγοντα αλλά είναι η άμυνα του οργανισμού μας ενάντια σε κάποια βακτήρια ή ιούς.

Όταν κάποιο βακτήριο εισέλθει στον οργανισμό μας και μας κάνει άρρωστους (είτε πονούμε τον λαιμό μας, ή το κεφάλι μας ή οτιδήποτε άλλο), μπορεί εκτός άλλων να προκαλέσει κάποιες χημικές ουσίες να χυθούν στο αίμα. 


Αυτές οι ουσίες όταν μπουν στο αίμα εντοπίζονται από ειδικούς αγγελιαφόρους του υποθαλάμου. Οι αγγελιαφόροι αυτοί βρίσκονται παντού μέσα στο αίμα και όταν εντοπίσουν τέτοιες ουσίες δίνουν μήνυμα στον υποθάλαμο.


Τι είναι ο υποθάλαμος; 
Ο υποθάλαμος είναι μια περιοχή στο κέντρο του εγκεφάλου μας. Είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Όταν ο υποθάλαμος πάρει μήνυμα από τους αγγελιαφόρους του ότι εισήλθαν οι πιο πάνω χημικές ουσίες στο αίμα, αυτός αντιδρά αμέσως διατάζοντας το σώμα να αυξήσει την θερμοκρασία του.


Γιατί το κάνει αυτό; 
Αυξάνοντας την θερμοκρασία του σώματος κατά 1-2 βαθμούς Κελσίου, το σώμα προσπαθεί να διώξει τα βακτήρια, αφού γίνεται γι' αυτά ένας ακατάλληλος χώρος για να μείνουν.


Διερωτάστε μήπως γιατί ο υποθάλαμος δεν αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος κατά 10, 20, 30 βαθμούς, για να τελειώνει πιο γρήγορα με τα βακτήρια;


Η απάντηση είναι ότι το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σε τέτοιες ψηλές θερμοκρασίες.

Η συνηθισμένη θερμοκρασία του σώματος είναι γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου. Βέβαια, ο καθένας διαφέρει γι' αυτό κάποιοι μπορεί να έχουν λίγο ψηλότερη, ενώ άλλοι λίγο χαμηλότερη κανονική θερμοκρασία σώματος.

Επίσης, η κανονική θερμοκρασία του σώματος μας αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Έχουμε την χαμηλότερη μας θερμοκρασία από τις 1-7 το πρωί και την ψηλότερη από τις 4-9 το βράδυ. Πάντα όμως δεν υπερβαίνει τους 37,5 βαθμούς Κελσίου.

Όταν έχουμε πυρετό, η θερμοκρασία μας μπορεί να φτάσει μέχρι τους 39 περίπου βαθμούς Κελσίου. Εάν ψηλώσει περισσότερο, γύρω στους 41,1 βαθμούς, θεωρούμαστε σε κατάσταση υπερπυρεξίας η οποία είναι επικίνδυνη και πρέπει να επισκεφτούμε οπωσδήποτε γιατρό.

Στην σπάνια περίπτωση όπου η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 41,1 βαθμούς Κελσίου υπάρχει ο κίνδυνος για θάνατο.

Την στιγμή που ο υποθάλαμος δίνει την εντολή να αυξηθεί η θερμοκρασία, μπορεί να νιώθουμε πως κρυώνουμε πάρα πολύ και να τρέμουμε, παρόλο που είμαστε ζεστοί και το δωμάτιο βρίσκεται σε κανονική θερμοκρασία. Αυτό συμβαίνει για να παράγουμε περισσότερη θερμότητα.

Αν για παράδειγμα πάρουμε φάρμακα για τον λαιμό, όταν αυτά αρχίσουν να δρουν και να καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν τον πονόλαιμο, ο υποθάλαμος θα δώσει το μήνυμα για επαναφορά της θερμοκρασίας του σώματος στην κανονική αφού ο εχθρός αντιμετωπίζεται! Έτσι θα σταματήσουμε να κρυώνουμε και θα αρχίσουμε να νιώθουμε καλύτερα.


Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε πυρετό είναι να πίνουμε πολλά υγρά, είτε είναι νερό, είτε χυμός ή οτιδήποτε άλλο.

Πρέπει να το κάνουμε αυτό διότι με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος χάνεται αρκετό νερό και κινδυνεύουμε να αφυδατωθούμε


Έχετε διερωτηθεί γιατί όποτε αναφέρομαι σε θερμοκρασία του σώματος, αναφέρομαι σε βαθμούς Κελσίου και όχι απλώς βαθμούς; 

Επειδή πολύ απλά υπάρχει και άλλος τρόπος μέτρησης της θερμοκρασίας, με τους βαθμούς Φαρενάιτ.

Όταν η θερμοκρασία σε βαθμούς Κελσίου είναι 0, σε βαθμούς Φαρενάιτ είναι 32. 
Για να μετατρέψετε εύκολα βαθμούς Κελσίου σε βαθμούς Φαρενάιτ, πολλαπλασιάστε τους βαθμούς Κελσίου x1,8 και προσθέστε 32. Αντίθετα, για να μετατρέψετε βαθμούς Φαρενάιτ σε βαθμούς Κελσίου, αφαιρέστε 32 και πολλαπλασιάστε x0,55.

http://www.medlook.net/kids/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στον Δάσκαλο



Του Κωστή Παλαμά
Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ότι σ' απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ' αρνηθείς!
Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
Χτισ' το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!
Κι αν λίγη δύναμη μεσ' το κορμί σου μένει,
Μην κουρασθείς.
Είν' η ψυχή σου ατσαλωμένη.
Θεμέλια βάλε τώρα πιο βαθειά,
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθειά.
Τι κι' αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν 'Ατλαντας στην πλάτη,
Υπομονή!
Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top