ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Νηστίσιμο χριστόψωμο

Εδώ η συνανταγή  είναι για το νηστίσιμο  χριστόψωμο.

Υλικά:
80 γραμμάρια μαγιά
¾ κούπας νερό χλιαρό
½ κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα ζάχαρη
Το ξύσμα και το χυμό ενός πορτοκαλιού ( ο χυμός από το δικό μου ήταν 100 ml)
1/3 κούπας κονιάκ ή ρακή ή ακόμη και μυρωδάτο γλυκό κρασί
½ κουταλάκι μαστίχα που θα αλέσουμε με λίγη ζάχαρη στο multi
½ κουταλιά κανέλα
¼ κουταλιάς γαρύφαλλο
Περίπου ένα κιλό αλεύρι σκληρό (αλλά και το «για όλες τις χρήσεις» ταιριάζει)

 Επί το έργον:
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με μια κουταλιά από τη ζάχαρη και δύο κουταλιές από το αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει. Αυτό γίνεται πολύ γρήγορα , περίπου σε 15 λεπτά.
Χρόνια Πολλά με ένα Χριστόψωμο!
Βάζουμε σε λεκανίτσα το λάδι, το ξύσμα, το χυμό , το ποτό και τη ζάχαρη και τα αναμειγνύουμε με το χέρι ως ότου να έχει σχεδόν διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά και το διάλυμα της μαγιάς και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε μια κούπα από το κιλό το αλεύρι και προσθέτουμε το υπόλοιπο στο μίγμα μας σταδιακά, σε δυο τρεις δόσεις. Η ζύμη κολλά στα χέρια αλλά με το ζύμωμα αρχίζει να αλλάζει υφή. Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη αυτή σε ένα χωριστό μπολ και προσθέτουμε λίγο αλεύρι από αυτό που κρατήσαμε για να την κάνουμε αυτή πιο συμπαγή. Αυτή θα τη χρησιμοποιήσουμε στη διακόσμηση και θέλουμε να πλάθετε πιο εύκολα.
Χρόνια Πολλά με ένα Χριστόψωμο!

Σκεπάζουμε τα ζυμαράκια μας με μεμβράνη και τα βάζουμε σε ζεστό περιβάλλον να ανεβούν. Όταν είναι έτοιμα, τα ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε το χριστόψωμό μας με την μεγάλη ποσότητα ζύμης, και τα στολίδια του με την συμπαγή μικρότερη ποσότητα. Ανάλογα την υπομονή μας και το μεράκι μας μπορούμε να κάνουμε έργα τέχνης πάνω στο ψωμάκι μας. Εγώ μεράκι έχω ακόμη, αλλά έχω χάσει αρκετή από την υπομονή μου και έτσι κράτησα περίπου μια κούπα ζύμη και έκανα τον σταυρό με το καρύδι που βλέπετε (κλασικό σχέδιο στο κρητικό χριστόψωμο) και συμπλήρωσα κάποια «λουλουδάκια» στα γρήγορα.
Το αφήνουμε να ξαναανεβεί σκεπασμένο σε ζεστό περιβάλλον. Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη (να μη ακουμπά το ψωμί) , με μια πετσέτα και με μια ελαφριά κουβερτούλα. Όταν έχει πια ανεβεί, το αλείφουμε με νερό και το πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι. Το ψήνουμε στους 160 βαθμούς (προθερμασμένο φούρνο) για 1,5 περίπου ώρα. Στη μέση περίπου του χρόνου αυτού το σκεπάζουμε με λαδόχαρτο να μη καεί. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι όπως τα κέικ κι αν βγαίνει καθαρό είναι έτοιμο.
Μόλις το βγάλουμε το αλείφουμε με ένα πινελάκι με ζαχαρόνερο για να γυαλίσει λίγο (δεν γυαλίζει όπως με το αυγό αλλά είπαμε… αυτό είναι νηστίσιμο).
Το κόβουμε το βράδυ της παραμονής με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Παρατηρήσεις:
1) Αν νηστεύουμε και το λάδι, μπορούμε να βάλουμε ταχίνι.
2) Μπορούμε να προσθέσουμε κοπανισμένα καρύδια και σταφίδες στη ζύμη (ακόμη και ψιλοκομμένα φρουί γλασέ οι λιγότερο παραδοσιακοί) . Αυτό μπορεί να γίνει στο δεύτερο ζύμωμα.
3) Αν η ζύμη μας δυσκολεύει στο πλάσιμο του ψωμιού (επειδή της λείπει αλεύρι κολλά ελαφρώς), βρέχουμε τα χέρια μας ελαφρά ή το βάζουμε σε φόρμα κέικ με τον πάτο που την κάνει σαν ταψάκι.
4)Τα μυρωδικά μπορεί να είναι διαφορετικά, όπως γλυκάνισο, κακουλέ, μαχλέπι, κόλιανδρο.

Χρόνια Πολλά !

Πηγή: cretangastronomy.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στον Δάσκαλο



Του Κωστή Παλαμά
Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ότι σ' απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ' αρνηθείς!
Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
Χτισ' το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!
Κι αν λίγη δύναμη μεσ' το κορμί σου μένει,
Μην κουρασθείς.
Είν' η ψυχή σου ατσαλωμένη.
Θεμέλια βάλε τώρα πιο βαθειά,
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθειά.
Τι κι' αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν 'Ατλαντας στην πλάτη,
Υπομονή!
Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top